Obiceiuri botez la romani. Datini si traditii de botez.

Traditii si obiceiuri botez:
Pregatirea pentru Botez
Pentru a se pregati pentru Botez, parintii trebuie intai sa vorbeasca cu preotul, care le va
explica slujba Botezului si va putea sa raspunda la intrebari de ordin practic in legatura cu
slujba. Acesta discutie este un moment bun si pentru a verifica calendarul de slujbe si
activitati al parohiei, astfel incat sa se poata fixa o data pentru Botez.
Stabilirea datei Botezului
Este bine ca parintii sa caute sa boteze pruncul cat de repede posibil dupa nastere, astfel
incat acesta sa devina membru al Imparatiei lui Dumnezeu si al comunitatii Bisericii. Este
recomandat ca familia sa considere mai multe date provizorii pentru slujba Botezului,
inainte de a se intalni cu preotul. Anumite perioade ale anului sunt mai aglomerate decat
altele, de aceea este bine sa existe mai multe optiuni, astfel incat sa se evite suprapunerea cu alte evenimente din agenda preotului sau a parohiei.
Alegerea nasilor
In Biserica Ortodoxa, nou-nascutii sunt botezati prin mijlocirea si participarea nasilor, care
sunt persoane adulte. In societatea seculara contemporana, rolul si importanta religioasa a
nasilor este, de multe ori, denaturata. Astfel, nasii sunt alesi frecvent pentru ca sunt prieteni apropiati ai parintilor, de la care, dupa botez, nu se asteapta mai mult decat sa trimita cadouri ocazionale finului/finei lor. Biserica Ortodoxa afirma cu probitate ca nasii de botez au un rol foarte important in viata copilului. Acest rol nu este limitat la perioada copilariei, ci continua si in viata adulta – Botezul este doar inceptul. La Botez, nasii isi asuma, pentru intreaga viata, reponsabilitatea de a purta de grija vietii spirituale a finilor. Nasii de botez se mai aleg de obicei din familie sau se mostenesc. Nasii de cununie au datoria sa boteze numai primul copil, iar pe al doilea copil, il vor boteza numai daca vor. Biserica cere ca nasii sa fie un cuplu casatorit. Nasii sunt numiti pe viata.
Completarea certificatelor
De cele mai multe ori, la biserica veti fi rugati sa completati anumite formulare sau sa aratati certificatul de nastere al copilului. Aceste informatii sunt necesare pentru ca preotul sa poata elibera Certificatul de Botez iar copilul sa fie inregistrat in Registrul de Botezuri al parohiei sau al episcopiei.
Preoti slujitori invitati
Uneori, parintii sau nasii doresc ca la slujba botezului sa participe si alti clerici (preoti sau
diaconi), care sunt fie prieteni de familie, fie preotul lor duhovnic sau preotul din parohia lor
precedenta. Randuiala cere ca parintii sau nasii sa faca cunoscut acest lucru preotului cand
se intalnesc prima data sa discute detaliile despre botez, deoarece este de datoria preotului
paroh sa invite pe alti clerici slujitori, dupa ce in prealabil a primit binecuvantarea
episcopului.
In ziua Botezului
Lista de mai jos detaliaza lucrurile necesare in ziua botezului, pe care parintii sau nasii
trebuie sa le aduca la biserica:
– prosop de mana de culoare alba
– prosop mare de baie de culoare alba
– un sapun
– o sticla de ulei de masline
– haine albe de botez pentru copil
– lumanare de botez impodobita
– cruciulita cu lant pentru copil
Darul/ Donatia pentru biserica
Darul (donatia) care insoteste slujba Botezului este benevol si nu reprezinta o ‚taxa’ pentru
slujba, ci face parte din multumirea adusa lui Dumnezeu cu ocazia acestui eveniment
special. Darul din partea nasilor sau a parintilor reprezinta de asemenea modalitatea in care acestia se implica in activitatea si reponsabilitatea Bisericii.
Lumanarea de botez simbolizeaza lumina ce este adusa in sufletul celui botezat si este obligatia nasului. Obiceiul cere ca lumanarea sa fie impodobita, dar nu oricum. Florile trebuie să fie de crin- floarea Măicii Domnului, buchetul să aibă frunze de ferigă, pentru a avea copilul spor, să aibă brăduț, pentru a fi copilul sănătos ca un brad, brad din care a fost făcută Crucea lui Iisus, să aibă floricele din floarea miresei pentru a nu avea cununii legate.
Panglica sau fasa de botez, este roz sau rosie pentru fetite, albastra pentru baieti, nu trebuie sa fie nici scurta, deoarece se spune ca copilul sa nu se casatoreasca repede, dar nici lunga, pentru ca copilul sa nu se casatoreasca prea tarziu.
Panza alba (denumita si crasma) in care bebelusul va fi infasat dupa botez (cumpara o panza simpla, fara modele sau alte accesorii)
Slujba botezului consta in mai multe etape.
1.Prima parte din slujba botezului presupune sfintirea apei pentru botez;
2.Aceasta fiind urmata de ungerea celui ce se boteaza cu mir pe frunte, pe piept, la maini si la picioare;
3.A treia parte din slujba botezului consta in scufundarea pruncului de trei ori in apa sfintita de catre preot. Intreita scufundare reprezinta de fapt cele 3 zile petrecute de Domnul in mormant iar afundarea in apa este de fapt moartea noastra pentru viata de pacat pana atunci, in timp ce iesirea din apa este invierea noastra impreuna cu El, pentru viata cea noua.
De obicei copilul este botezat intre 8 si 40 de zile. Botezul se face in orice zi, de preferat in zilele de sarbatoare dupa Sf. Liturghie. Dupa scoaterea copilului din apa sfintita, nasa este cea care primeste copilul de la preot intr-o panza alba, nefinisata, necusuta.
Petrecerea de dupa botez:
Adus acasa de la biserica de catre nasa, bebelusul era pus in pragul casei, iar nasa ii zicea mamei inainte ca aceasta sa-l ia de jos: Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus. Acum am vazut ca unii preoti fac lucrul acesta in biserica. Dupa aceea, de obicei, se taia o gaină si se pregatea din ea tocana si supa cu taitei. Inainte, nu se faceau invitatii la petrecerea de dupa botez, venea cine dorea si aduceau cu ei si mancare. Astfel, femeile aduceau blidele cu mancare, iar barbatii, mai ales nasul, bautura.
La petrecere se aducea si muzica. Astazi, la petrecerea de dupa botez, se invita nasii, rudele, vecinii si prietenii, iar petrecerea de botez se face si cu dar. Fie se dau bani, fie se dau cadouri copilului.
Daruri de botez:
Dupa ce s-a nascut copilul, nu se vine cu daruri. De fapt, doar apropiatii vin sa vada copilul. Ei aduc mancare deoarece lauza nu are voie sa gateasca timp de sase saptamani.
In unele parti se mai obisnuieste sa se lase bani pe pieptul copilului, ca sa aiba noroc; sau in scutesc, ca sa aiba somn. Nasii cumpara trusoul, costumase, patura, iar daca este fata se cumpara si cercei. Pe langa daruri, se obisnuieste sa se dea si bani.
Traditii si obiceiuri la imbaierea de a doua zi:
A doua zi dupa botez are loc scoaterea din mir a copilului. In timpul ritualului imbaierii lumanarea de botez trebuie sa stea aprinsa, iar la sfarsit se stinge de tavan sau de tocul usii. Lumanarea de botez se despodobeste de flori si celelalte elemente se pastreaza la loc uscat si dreapta. Nu e bine sa se incovoaie sau sa se rupa.
Motul taiat se pastreaza ca amintire, alaturi de lumanarea de la botez, pana la sapte ani. Totodata, a doua zi dupa botez, in timpul ritualului imbaierii, lumanarea folosita la crestinare trebuie sa fie aprinsa.
Apa din cadita trebuie sa fie neinceputa, scoasa la rasaritul soarelui si sa mai contina:
- flori: ca sa fie copilul frumos
- bani: ca sa aiba copilul avere
- apa sfintita: ca sa fie copilul curat ca aceasta
- ou: ca sa fie sanatos si plin ca oul (care trebuie sa ramana intreg, mama copilului urmand sa-l pună in apa de baie din ziua urmatoare)
- pietre: ca sa fie puternic
- busuioc: sa miroasa frumos
- miere: sa fie dulce
- picatura din lumanarea de botez
- potcoava, ca sa aibă noroc
- inel: sa aibă parul cret
- menta si romanita, ca sa crească usor si sa fie sanatos
- floare de mac – ca sa doarma bine
- pene- ca sa fie usor ca pana
INFORMATII IMPORTANTE DESPRE SLUJBA BOTEZULUI
SI DESPRE PREGATIREA PARINTILOR SI A NASILOR PENTRU BOTEZ