Ce trebuie sa faca parintii si nasii la botez
Ce trebuie sa faca nasii la botez:
Nasa trebuie sa prinda tuturor celor prezenti cruciulite in piept si, daca doreste, sa ii daruiasca bebelusului o icoana cu sfantul a carui nume il poarta si pe care preotul o va sfinti.
Nasa trebuie sa aduca un prosop, ulei pentru bebelus si sapun, haine, paturica, pernuta, jucarii, scutece. Dupa ce-l spala trebuie sa-l strige pe nume. Dupa botez si pana il spala nasa nimeni nu are voie sa pupe copilul sau sa-l strige pe nume. Nasa trebuie sa unga bebelusul cu mir (uleiul sfintit de la botez) peste tot pentru a avea o piele catifelata ca matasea. Nasa mai aduce la baita lumanarea de botez aprinsa, iar dupa ce termina, apa se arunca la un copac si stergarul se pune la uscat la oglinda.
Nasa ii descanta copilului inainte de a-l baga in baie cu crenguta de busuioc pe la ochi “sa vada lucruri bune si frumoase”, pe la urechi “sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele”, pe la gura ” sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur”, pe la manute “sa fie harnic si priceput”, pe piept “sa fie iubitor si cu suflet mare”, pe cap “sa fie destept si luminat”, pe picioare “sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi”.
Tot nasii vor pregati pentru infasatul copilului o panza alba, necusuta, nefinisata, pentru ca si Iisus Hristos a fost infasat la fel. Panza de infasare trebuie sa aiba trei metri.
Exista anumite regiuni unde copilul se unge cu ulei sfintit de un suflet bisericesc si se descanta inainte de a fi imbaiat, iar pe tot parcursul ceremoniei, lumanarea de botez trebuie sa stea aprinsa.
Baia este plina de semnificatii mai mult sau mai putin religioase. Apa care va fi folosita la baita copilului trebuie sa fie neinceputa, scoasa la rasaritul soarelui.
In unele zone, nasa trebuie sa puna bani si sub vasul de imbaiat. Dupa ce a fost spalat copilul se spune ca apa trebuie aruncata inaintea soarelui, la radacina unui copac roditor daca este baiat, peste flori daca este fata sau pe un loc curat si ferit sau intr-o apa curgatoare.
Este mare pacat pentru cineva sa calce in apa aceea. Aruncand-o intr-un loc ferit se zice ca astfel copilul va fi curat toata viata. In unele parti ale tarii vasul este intors cu gura in jos si pe el este asezata o femeie tanara fara copii despre care traditia spune ca va deveni in scurt timp mamica.
Un alt obicei este ca dupa baita nasa si invitatii sa bage bani in hainutele copilului, ca sa aiba noroc. Banii din cadita sunt luati de catre moasa sau pot fi daruiti altor copii.
In mod traditional, finii ii dau nasei un prosop si un sapun, pentru ca mama copilului “sa spele” nasa dupa baita copilului. Se mai da inca un prosop pentru cea care da copilul, adica moasa. Nasii aduc alte hainute finutului si un cadou.
Dupa terminarea baitei si a ce mai trebuie facut se sta la masa, unde invitatii aduc cadouri copilului.
In Maramures, ritul darii numelui se oficiaza odata cu botezul, in felul acesta copilul este agreat in societate. Copilul este dus la botez de nasa si “moasa”, apoi se intorc acasa unde are loc sarbatoarea (“botejunea”), unde participa cei apropiati familiei, se canta, se mananca si se bea, se fac urari de sanatate si fericire in viata.
Dupa botez, nasii trebuie sa-i puna bebelusului o cruciulita de argint la gat. Nasa este cea care se ocupa de infasatul copilului.
Nasii mai au si urmatoarele responsabilitati:
• platesc preotul
• aduc bautaura pentru masa de dupa botez
• dau bani copilului la botez (optional)
• dau un animal de curte la botezul copilului (un purcel, un miel sau un vitel)
• ajuta parintii copilului cu bani, cand este necesar
• se ocupa de educatia religioasa a copilului atunci cand va creste (il invata sa-si faca cruce, il invata rugaciuni, il duce la biserica etc.)
• se intereseaza de sanatatea si educatia lui
Nasii au reponsabilitatea de a sustine si intari viata spirituala a finilor lor, pentru ca acestia
sa devina buni crestini ortodocsi. In termeni practici aceasta implica, dar nu se limiteaza la,
urmatoarele: sa mearga la biserica cu finii lor, sa se roage pentru ei si cu ei, sa ii invete
despre credinta ortodoxa, etc. Datorita acestei relatii speciale dintre nasi si fini, cei alesi ca
nasi in Biserica Ortodoxa trebuie sa fie ei insisi botezati ortodox – ar fi nepotrivit ca cineva
care nu este crestin ortodox sa fie responsabil cu indrumarea unui copil in credinta
Ortodoxa.
Ce trebuie sa faca parintii la botez:
Pentru slujba, parintii copilului trebuie sa duca la biserica vin si ulei pentru impartasanie si mirungere, dar si prajituri si sampanie pentru momentul de bucurie de la sfarsitul celebrarii. Tot ei vor organiza ospatul. De precizat ca petrecerea de botez se poate organiza in orice zi a anului, chiar si în post – Biserica spune ca bebelusul nu alege cand sa vina pe lume, deci el trebuie să fie botezat fara nicio retinere.
La finalul mesei tatal copilului o conduce pe nasa acasa si ii da un “plocon”.
Util pentru nasi: Randuiala Sfantului Botez