» Fotograf profesionist nunta. Si care sunt cu adevarat profesionisti ?
Ajuta-ma cu un Like !
Fotografii de pe site
Trimite mesaj
Submit Clear

Fotograf profesionist nunta. Si care sunt cu adevarat profesionisti ?

Fotograf profesionist nunta. Si care sunt cu adevarat profesionisti ?

Cautand pe Google “fotograf profesionist nunta”, observ o gramada de pagini personale care mai de care sa-si fluture cuvantul “profesionist” printre primele cuvinte din pagina, doar de dragul indexarii si afisarii in primele pagini la cautari 🙂

Sunt curios pentru fiecare, ce inseamna a fi un fotograf profesionist ?

Traieste el doar din asa ceva? Te califica a fi  profesionist acest lucru? Este o intrebare care si eu mi-o pun cateodata. Eu unul nu traiesc doar din fotografie.

Daca ai cadre corect executate tehnic, te poti numi fotograf profesionist ?

Analizand un pic  unde am ajuns ca tehnologie si privind anumite aspecte, as spune ca va conta doar produsul livrat, adica fotografiile de la eveniment oferite clientilor. Ce, inainte cand se tragea pe film, se predau toate cadrele? Desigur cele ratate nici nu se mai scoteau pe hartie, le vedeai abia dupa developare, te minunai si predai doar ce se merita 🙂  Acolo am putea veni cu un anume randament, avand cat mai putine cadre rebut, dintr-un film de 24 sau 36 de pozitii, puteam tine un clasament chiar 🙂 Acum pe digital, poti trage rafala de 6-10 cadre pe secunda, cardurile sa te tina si timpul pe urma sa faci selectie la fotografii. Conteaza desigur si incadrarea, sa nu fie miscate sau cu focusul pe langa subiect. Si apropo de corect incadrate sau tehnic gresite, am vazut si la fotografi mari  de la noi din tara aceste reguli incalcate, insa cu toate acestea erau niste imagini placute. Eu de felul meu sunt mai pretentios si  acelea chiar imi placeau.

Aaron Nace, unul dintre fotografii apreciati de mine

 

Daca ai 3-4 aparate foto, esti fotograf profesionist ?

In anumite cazuri am tras si eu cu 2 aparate, doar din ideea de a nu mai schimba obiectivul si pentru a avea la indemana si alta perspectiva data(datorita lentilei folosite). Aici chiar recomand clientilor sa angajeze doi fotografi la eveniment. Fotografiile finale fiind si din unghiuri diferite facute, diferite viziuni asupra subiectului, pozitia fata de clienti. Acestia fiind mai tot timpul inconjurati de invitati, iti va fi greu sa prinzi momentul din unghiul dorit. La doi fotografi deja, nu prea au cum scapa momentele. Sa nu mai spunem de furatul miresei sau pregatirea mirilor , unul din fotografi cu un cameraman va ramane la mire si ceilalti doi la mireasa. Aceasta echipa de doi cameramani si doi fotografi, mi se pare cea mai eficienta si cu rezultate extraordinare, atat foto cat si video. Am invatat inca de la primul curs de fotografie de nunta, ca la un eveniment  mai complex cu multe locatii, cu multa lume , e bine sa ai macar doua blitzuri, doua carduri de memorie si inca un aparat foto chiar si mai slabut ca back-up.In caz ca te va lasa oricare din ele, ai pe ce sa pui mana si sa-ti continui treaba. Mi s-a intamplat si mie sa-mi cada de pe un stativ unul din blitzuri, si eram intre doua botezuri. Noroc ca nu a patit nimic, ca mi-ar fi parut rau dupa el, in geanta insa avand inca doua, unul principal si al doilea de back-up. La fel si acumulatorii, daca avem blitzuri portabile, e cam obligatoriu sa ai al doilea rand de acumulatori gata incarcati de acasa, in momentul in care te lasa primii, doar ai facut schimb si poti continua shootingul 🙂 Cum ar fi insa sa spui: “Facem pauza ca s-au descarcat acumulatorii, si ii las macar o ora la incarcat !” La fel si la aparatul foto principal, obligatoriu doi acumulatori incarcati.

 

Pretul cerut iti da acreditarea de profesionist?

Daca cer peste 1000 de euro ma numar printre profesionisti ? Ma refer doar la munca omului, insa in pret se va simti si amortizarea aparaturii folosite. Si daca stai sa te gandesti ca in biserica iti trebuie un aparat cu sensibilitate buna la ISO, plus inca un blitz pentru fundal si inca unul pe aparat, chiar niste obiective luminoase la care pretul creste exponential, se cam ingroasa investitia. Ma mai gandeam sa inchiriez aparatura pentru o nunta, insa doar aceste costuri ajung la: 250 ron aparatul foto Canon 5D Mark II sau Mark III, Blitz Canon EX 580 – 60 ron x 2 bucati, obiectiv Canon 24-70 f.2,8 – 80 ron si cam atat sa zicem ca si echipament minim. Deja sunt 100 de euro fara munca, timpul, costurile cu deplasarea si prelucrare, acest cost l-as trece doar la recuperarea investitiei, daca deja detin cele de mai sus. Mai ramane timpul alocat care las la aprecierea fiecaruia sa-si puna pe hartie cat ar cere pentru 4-8 ore sau la o nunta 16-18 ore iar de prelucrare care mai ia de la 1-2 zile la 7 zile x 6 ore zilnic. Nu dau pret, doar ca idee sa iti faci un calcul rapid.

Aparatura scumpa te face un fotograf de nunta bun?

Si aici insa, se poate discuta: aparatura foto de top se foloseste la un meci de tenis unde viteza mingiei atinge 200 km/ora . La un botez poti trage lejer cu un aparat semiprofesional (oricat de rapid ar fi preotul cu bebelusul prin cristelnita) si sa ai macar un cadru bun. Sa nu mai vorbesc de obiective, care de multe ori la profesional, costa cat banii de la 30 de evenimente. Noroc ca cele mai scumpe nu-ti trebuiesc la nunta. Deci din punctul meu de vedere fotografia de nunta nu cere aparatura de top.

In continuare ma intreb, cine se poate numi profesionist ?

Imi poti spune tu, din ce puncte de vedere ai considera un fotograf de nunta profesionist ? A persoanei, a aparaturii pe care o foloseste, a materialelor finale predate … sau …. ???

Multumesc.

Cezar Tabac Photography © 2009-2022 Creative Commons BY-NC-SA. Up