» Cum sa ai fotografii bune la nunta? Sfaturi pentru miri
Ajuta-ma cu un Like !
Fotografii de pe site
Trimite mesaj
Submit Clear

Cum sa ai fotografii bune la nunta? Sfaturi pentru miri

Cum sa ai fotografii bune la nunta? Sfaturi pentru miri

Sfaturi pentru miri, de la un fotograf cu peste 50+ nunti la activ 🙂

Nu le-am numarat , nu stiu daca conteaza cate sunt, dar deja dupa 10 evenimente, va pot da cateva sfaturi in privinta fotografiilor de nunta. Si aici nu-mi trebuiesc 100 de evenimente pentru cateva sfaturi. Aceasta, pentru ca am vazut si inca se intampla, sa vad proaspetii casatoriti, dezamagiti de cadrele lor de la nunta sau de anumite evenimente din acea zi.

O sa va spun si ce dorinte au cam toti fotografii care vor sa va daruiasca acele clipe, sub forma de poze sau fotografii si sa fiti multumiti de ele, mult timp de acum in colo. Cei care au decat interesul sa va ia banii si sa scape cat mai usor de eveniment, nu vor da importanta.

  • Comunicati cu fotograful inca de la prima intalnire. Spune-i ce ai de gand si ce pretentii ai. Intreaba-l ce aparatura foloseste si daca portofoliul este al lui sau e vreun studio la care este colaborator. Daca este on-line, ca al meu, la intalnire, cere-i sa vedeti si alte cadre, eventual de la un eveniment complet, eventual acelasi care v-a placut la prima vedere de pe pagina personala.
  • Comunicati cu fotograful 🙂 Chiar daca ma repet, de la prima intalnire, veti vedea daca rezonati cu el sau nu. Si eu merg la intalniri si nu se concretizeaza nimic. Insa Felicitari acelora care stiu ce vor si ALEG! Nu este nici o suparare, acea zi pentru multi din voi, este o singura data in viata.
  • Lumina naturala nu se compara cu nici o blenda, blitz sau lumina continua, poate doar cu reflectoarele din cinematografie, insa cea naturala este gratis. Folositi-o cat se poate de mult, impreuna cu fotograful sau cameramanul.
  • Luminile ambientale si laserele.  Poate ca le luati la pachet cu DJ-ul , insa va spun de pe acum, ca le veti avea si in poze amintire. Mai deranjante sunt laserele care merg mai greu de scos la prelucrare si cele mai multe se observa pe fata 🙂 Iar ca si prelucrare, va poate duce inca o data banii de pe pachetul foto ales. Eventual puteti discuta si cu DJ-ul sau cine se ocupa de lumini sa-i faceti si pe placul fotografului. Cadrele lui, vor ajunge intr-un final tot la voi.
  • Jumatate din frumusetea pozelor o fac make-up-ul si hair stilistul la mireasa. Aud de multe ori, vreau si eu poze ca acelea sau ca in revista X, ca acesta este un exemplu concludent. Am participat la destule sedinte foto pentru reviste si toate aveau cel putin un make-up artist si hair stilist pe toata perioada fotografierii. Asta daca nu aveau si asistentii cu ei. Acum nu zic sa-i invitati si la nunta, dar realitate este ca un machiaj de nunta, costa si 100 de euro, tocmai ca e facut sa dureze, mai ales vara.
  • Spune-i fotografului, de cate ori ai ocazia, vreau te rog o poza, uite ei sunt parintii mei, ei sunt nasii, ei socrii, si inca o poza cu sora sau fratele meu. Astfel, sigur nu vor lipsi din cadrele finale. Ca fotograf, vezi in cateva minute peste 50 de persoane noi, cu siguranta nu voi sti, care sunt rudele apropiate si cu cine a-i vrea sa ai amintiri de la nunta. Eu de obicei le spun mirilor, haideti sa facem o poza cu nasii, pe urma cu socrii mari si ulterior si cu socrii mici.  Dar ca recomandare, luati voi initiativa, ii usurati munca, plus ca a treia oara ii va “vana”deja pe cei apropiati.
  • Da-ti indicatii daca aveti vreo surpriza miresei, spuneti cameramanului si fotografului cand va veni momentul. La valsul miresei le puteti spune: “Vedeti ca vom avea o reverenta in fata publicului si vom fi cu fata in colo”. Astfel, nu cred ca ii vei gasi pe amandoi in spate vostru 🙂
  • Planificati succesiunea evenimentelor pe hartie ca un desfasurator. O puteti trimite fotografului, cameramanului, DJ-ului etc. Treceti si ora la care incepe cununia civila, cununia religioasa, sedinta foto etc.  ora si durata; intrarea aperitivului, valsul miresei, dar nu fiti stricti. Lasati marje de timp pentru orice eventualitate, oricum nu se va respecta intru totul, insa aveti deja o imagine asupra evenimentului si vor stii si ceilalti ce ar trebui respectat.
  • Visul oricarui fotograf.  Mie imi era frica doar la botez sa nu surprind momentul scufundarii copilului in cristelnita, asta dupa ce un preot a fugit cu bebelusul, l-a inmuiat repede si GATA. Adevarul ca era iarna. Am tras doar trei cadre pe fuga, nu din unghiul dorit, insa noroc cu aparatura, ca de aceea am trecut pe Canon. DAR, acceptati din acest moment, ca se mai pot intampla si astfel de rateuri, probabilitatea la un fotograf profesionist sa fie foarte mica, hai sa zicem 1%, insa acceptati-o si spunetii-i fotografului : “Daca ratezi vreun moment fa un semn, striga, si il vom repeta”. Eu nu am ratat nici unul pana acum, insa ideea e ca punandu-ma in locul vostru, e mai usor sa repeti pe moment si te vei amuza de fiecare data cand vei privi inca o data poza aceea “regizata”, ca sa-i spun asa, decat sa stai suparat si sa-ti amintesti clipa cu dezamagire.
  • Fi natural. Oricum dupa cateva paharele emotiile mai dispar, dar pana atunci, cauta sa fi tu natural. Nu-ti place sa razi cu gura pana la urechi, respira pe gura, cu ea intre-deschisa, sa se vada un pic din dinti si cu un mic ranjet. Vei iesi extraordinar 😉
  • Nu te grabi, fara tine nu incepe nici slujba de la biserica, insa cauta sa fi cat mai punctual, asa ca lasa-ti timp suficient intre locatii ca poate intarzie limuzina din cauza traficului.
  • Vrei un fotograf ieftin sau unul profesionist? Nu ma refer la mine, ci la TINE. Poate eu sunt ieftin pentru tine. Alege pe care il vrei tu sau VOI si vei sti ca aceea a fost cea mai buna alegere din acel moment. Luati hotararea impreuna, si fiti impacati cu ideea, ca sa nu aveti pe urma pe cine da vina.
  • Nu recomand acelasi om sa faca si video si foto. Era o vreme cand pe film nu aveam decat 36 de pozitii si achitai filmele in avans. Acolo vrand nevrand, stateai smirna pentru cadre 🙂 Acum daca-ti permiti, iti recomand un duo “executiv” – doi cameramani, doi fotografi. Daca nu, vei avea cele mai pretioase poze de nunta, ca si mine dealtfel, trei fotografii pe hartie, ca negativul nu stiu pe unde mai este.
  • Nu asezati fotograful si cameramanul, in alta incapere sau departe de eveniment. Vor gasi scuza sa nu fie mereu prezenti iar voi iti vei cauta cand veti vrea vreo poza cu invitatii.
  • Meniul si bautura.  Nu trebuie sa lipseasca de la echipa foto-video, chiar daca nu e meniul intreg. Multi chiar nu mananca tot ce se pune pe masa, dar macar o sticla cu apa sau suc, aperitivul si friptura sa nu lipseasca, nu stiti ce e in capul lor. Va treziti cu nota de la pizza la masa dumneavoastra 🙂
  • La taierea tortului insistati sa-si faca cadrele fara chelneri sau invitati. Pe cei din urma invitatii voi, daca vreti. Dar ca si cadre trebuie sa aveti voi doi cu tortul, cu nasii, apoi puteti sa faceti cu cine vreti sau cati vreti, dar nu bagati personalul de la restaurant decat daca va sunt apropiati sau vreti amintiri cu ei. Idei de cadre la nunta puteti gasi si aici.
  • Echipamentul cameramanului. In functie de cerinte, fi sigur ca are camera potrivita la eveniment. Din Full HD poti scoate SD, dar invers nu. Atentie insa, un eveniment captat in full hd, se va putea reda doar de pe Blue Ray sau HDD, nu de pe DVD. Pe acesta, nu incape decat daca este varianta SD
  • Albumul foto,  daca este pe hartie fotografica toata foaia si nu puteti schimba pozele din el, mai bine va sfatuiesc sa va implicati in alegerea cadrelor. Este mai ieftin decat de refacut albumul. Fotograful nu va stii pe cine doriti in album, sau cu siguranta va uita care este sora sau matusa la care a-ti copilarit.
  • Controlati-va pozitia corpului, mireasa poate sta cu trupul un pic lateral, la aproximativ 45 de grade de aparat si poate privi in obiectiv sau pe langa acesta. Veti iesi cu siguranta mai supli decat o poza luata fix din fata. Nu va aplecati sau in nici un caz sa va lasati pe spate, veti isi garantat mai scunzi. La fel nu inclinati capul prea mult in fata sau in spate, veti iesi fara gat sau cu unul mai mic decat in realitate.
  • Privirea cand faceti poze.  Daca nu vreti sa priviti direct in obiectiv, nu rotiti fata sau ochii cu mai mult de 45 de grade de la axa aparat-subiect (fotograf-mire). Zic nici ochii, caci vi se va vedea doar albul ochiului si iesiti ciudati.
  • Picioarele la femei,  dau mai bine cand cel dinspre fotograf are genunchiul indoit un pic, acoperindu-l usor pe celalat.
  • Cot la maini,  este expresia fotografilor in moda, sa nu iasa mana ca un bat, mai ales cand pozati culcat si va sprijiniti in ea, sau cand o tineti pe langa corp, la fel un pic flexata va da mai bine, puteti experimenta in oglinda sa nu fie nici prea exagerat. Baietii pot pune mana in buzunar, doar degetul mare sau celelalte patru si cel mare afara, pe cand fetele o pot aseza natural pe rochie.
  • Barbia la mire, dar si la mireasa, poate iesi ciudat, ba cu privirea in nori, sau cu gusa cum se spune. Intrebati fotograful cum da mai bine, sau verificati-va uitandu-va pe cadre.
  • Folositi oglinda. Verificati-va in oglinda cateva pozitii, inclinatii ale corpului sau a capului caci veti stii ce va avantajeaza mai mult.
  • Coafura la mireasa. Daca parul acopera o parte din fata, cautati sa stati cu ea in partea opusa mirelui, altfel se va crea senzatia ca aveti fata acoperita de par.
  • Controlativa capul. De obicei fetele au tendinta de a inclina capul in lateral. In final cele cu capul tinut drept pe verticala vor fi mai ok, decat daca voi preferati altfel.
  • Nu conteaza inaltimea. Daca esti singur in cadru si fotograful te vrea mic, te va poza de sus. Daca te vrei cu picioare mari sau inalta, poza se va face de sub mijlocul tau. In poza veti iesi la fel chiar daca ai 1 sau 2 metrii, daca se va trage fix de la jumatatea corpului. Daca esti alaturi de cineva, il poti intreba cum vrea sa iasa, caci tu vei stii ce indicatii sa dai fotografului 🙂
  • Sedinta foto.  Nu o ratati, ies cele mai frumoase fotografii din cadrul nuntii.
  • Trash The Dress. Aceasta o recomand tuturor. Cu un fotograf creativ, puteti avea cadre de invidiat, numai bune de afisat in reviste. Aici nu mai existra invitati pe care sa ii multumiti, nu mai intarziati nicaieri, sunteti dedicati fotografului si rezultatului. Acestea cu siguranta vor fi cele mai frumoase cadre, chiar si peste sesiunea foto din timpul nuntii. Exemple AICI.
  • Fotograful si cameramanul soferi. Veti sti ca puteti conta pe ei pana la sfarsit. Intre noi, colegi de meserie, mai auzeam de cate unul care la jumatatea evenimentului, dormea sforaind in perdea langa fereastra si refuza categoric sa mai faca treaba.
  • Daca nu cunoasteti echipa foto-video si va treziti cu ei la eveniment, confirmati ca sunt cei alesi de dumneavoastra. Si aici sunt destule glumele cu cei care fac poze sau video pe la alti clienti necunoscuti.
  • Inspirati-va din cadrele care va plac de pe internet. La sedinta foto le puteti incerca. Luati o postura ca in acea poza, cat mai relaxata si dati frau liber creativitatii.
  • Relaxati-va intre cadre. Modelele care asta fac zilnic, iau “fata pentru poza”, dupa care privesc in alta parte gandindu-se la urmatorul cadru si in scurt timp strapung obiectivul cu privirea. Si tot asa. Aveti un film cu un fotomodel care spune in ce constau sedintele foto profesionale. Poate vi s-ar parea ciudat un shooting real, insa asa ies cele mai “tari” poze din reviste.
  • Deleaga din treburi. Raspunsul la telefon si indicatiile catre locatii dau de obicei cele mai multe de furca mirilor. Mai ales ca toata lumea are treaba cu voi in acea zi, si voi aveti treaba cu cameramanul si fotograful 🙂 Puneti pe altcineva sa faca treaba asta, o sora, un frate sau parinte. La fel cu livrarea buchetelor miresei si a nasilor sau a lumanarilor, lasati sa se ocupe altcineva de ele, sa raspunda la telefon, sa le achite, etc. Daca totusi va veti ocupa voi de acestea, fiti calmi, totul se rezolva intr-un fel sau altul, fiti focusat pe solutii.
  • Imparte timpul alocat, si pentru cameraman si pentru fotograf, caci unul din ei va domina de cele mai multe ori si vei pierde pe celalata parte. Daca lucreaza in echipa, de obicei se ajuta intre ei, insa observa si ce crezi ca nu e ok, aloca timp suplimentar. De obicei pe video trebuie si ceva regie, chiar sa repetati de cateva ori scenariile, insa si la foto pentru binele vostru e bine sa reluati anumite miscari daca vi se cere.

Acest articol nu se termina aici, de fiecare data cand imi voi aminti ceva, sau voi trai acel moment care aduce dezamagire mirilor, il voi scrie aici, ca TU, sa nu ai parte de asa ceva!

O nunta minunata va doresc! Va iubesc!

Cezar Tabac Photography © 2009-2022 Creative Commons BY-NC-SA. Up